CNC-jyrsintä viimeistelee tuotteen

2 minuutit Julkaistu:


Miten voidaan toimia, jos jokin moottorin osa hajoaa tai kuluu eikä tuota yksittäistä osaa löydy mistään ja koko moottorin vaihto tuntuisi tuhlaukselta? Tällaisessa tilanteessa apuun voi tulla Computerized Numerical Control eli CNC. Tällaista tietokoneohjattua CNC-koneistusta voidaan käyttää sekä sarjatuotannossa että sitä voidaan soveltaa yksittäisiin tilaustöihin.

Jyrsintä CNC-koneistuksen osana

Tietokoneohjattu työstöprosessi eli CNC-koneistus pitää sisällään monenlaista teknologiaa. Eritoten sitä käytetään paljon elektroniikka- ja autoteollisuudessa. Koneistus saattaa sisältää osien jalostamista eri materiaaleista. Koneistukseen voidaan myös sisällyttää sorveja ja sen avulla voidaan suorittaa hyvin hienosääteistä lastuavaa jyrsintää, jonka avulla saadaan aikaan millintarkka tuote.

CNC-työstökeskus on moderni ja automatisoitu. Se voidaan ohjelmoida tekemään kokonainen iso sarja jotain tiettyä osaa, mutta myös yksittäisen osan valmistus tilaustyönä onnistuu. Ensin analysoidaan, mitä materiaalia uuden osan sorvaukseen tarvitaan. Työstömateriaali voi olla esimerkiksi terästä, messinkiä, pronssia, alumiinia, muovia, puuta, lasia tai komposiitteja. Sitten osasta laaditaan kaksi-tai kolmiulotteinen digitaalinen piirros erityisen tietokoneohjelman avulla.

Työstämisessä ideana on, että lopullinen lastuava CNC-jyrsintä on vain pieni ja ihan lopussa toteutettava osa koko työstämistä, etenkin jos työstetään metalleja. Metallien alkutyöstö tapahtuu työstökeskuksessa muin välinein. Metallien työstössä CNC-sorvaus on jyrsintää tavallisempi toimi.

Muoviosien työstössä CNC-jyrsintä sen sijaan on hyvinkin yleinen toimenpide. CNC-jyrsinnät jaetaan kolme-, neljä- ja viisiakselisiin jyrsintöihin riippuen siitä, kuinka kolmiulotteista jyrsinnän lopputuloksen on oltava.

Yksilöllinen palvelu

CNC-koneistuksen kustannusten suuruuden määrittävät muun muassa tarvittavan osan valmistusmateriaali, aihion koko, työstön määrä ja työhön vaadittava tarkkuus. On iso etu, mikäli koneen ohjelmoija on ammattitaitoinen, sillä hän ohjelmoi siten, ettei työstöön tule turhia liikesarjoja.

Jos kyseessä on yksittäisen osan työstäminen tai yksittäinen tuotantosarja, on hyvä panostaa yksilölliseen palveluun ja tarkistaa, mitä ehtoja CNC-koneistusta tarjoava yritys asettaa tilaukselle. Keskisuuren tilauksen hinta saattaa määräytyä koko vuoden tilausmäärällä, vaikka välillä asiakas olisi tilannut vain muutaman yksittäisen tuotteen.

Hyvään toimitukseen kuuluu myös tuotteen viimeistely. Tällainen voi olla tuotteen maalaus, sinkitys tai vaikkapa lakkaus. Kannattaa ottaa selvä, mikäli myös viimeistelyn saa sisällytettyä tilaukseen.

CNC-koneistuksen vaihtoehtoja ovat valut, tuotteen manuaalien työstö ja nykyään myös 3D-tulostus. Nokopa Oy tarjoaa CNC - jyrsintää ja CNC - sorvausta. 

• tag: • 322 sanat

minusta

Tuotteiden ja niiden pakkausten suunnittelu Kaupassa käydessään voi huomata miten tuotteiden kirjo on laaja, ja se miten paljon eroja on tuotteiden ulkonäön välillä on. Monesti tulee kaupassa varmasti miettineeksi, miksi minkäkin tuotteen valitsee. Onko se mitä paketissa lukee, vai kenties väri. Joillekkin taas tuote- tai merkkiuskollisuus on se juttu, eikä tällöin muita asioita tule edes punnittua tuotetta valitessa. Tässä blogissa tarkkaillaan näitä asioita, ja katsotaan mihin tuotesuunnittelussa sekä varsinkin tuotepakettien suunnittelussa kiinnitetään huomiota. Käydään läpi muun muassa miten värit, teksit, muodot, materiaalit, logot vaikuttavat siihen valitseeko ostaja tuotteen vai ei. Myös tutustutaan siihen millaisia käytännön esimerkkejä aiheesta on arjessa. Toivottavasti viihdyt kirjoituksien parissa ja ehkä teet havaintoja myös omista kulutustottumuksistasi!

Haku