Elintarvikkeiden vakuumipakkaaminen

2 minuutit Julkaistu:


Elintarvikkeiden pakkaaminen vakuumiin on varmasti kaikille tuttu näky kauppojen ja markettien hyllyillä. Vakuumipakattuja tuotteita on monia ja useimmiten tällaisia pakkauksia löytyy helposti pilaantuvista tuotteista kuten liha- ja kalatuotteista. Vakuumipakkauksen perusperiaate on se, että tuotteet säilyisivät pidempään ja parempana, mutta miten tällaiset pakkaukset käytännössä toimivat ja mihin ne perustuvat? Mitä muita säilöntätapoja erilaisille elintarvikkeille oikein onkaan? Näistä lisää seuraavaksi.

Mihin erilaiset luonnollista säilyvyyttä parantavat tavat perustuvat?

Yleisesti ottaen biologisissa aineissa eli ruoissa, kasviksissa ja muissa vastaavissa tapahtuu monenlaisia muutoksia ajan myötä. Se mikä vaikuttaa ruokien ja muiden säilymiseen onkin se, miten paljon erilaisia pilaavia ja vaarallisia mikrobeja tuotteisiin pääsee ja miten kyseiset mikrobit ja bakteerit pystyvät lisääntymään tuotteiden pinnalla. Tällaista tuotteiden pilaantumista voidaan hidastaa monilla eri menetelmillä, kuten kuivaamisella, jossa mikrobien lisääntyminen estetään kuivaamalla vesi tuotteesta pois, sillä mikrobit tarvitsevat lisääntymiseensä vettä. Tässä tosin itse tuotteen olomuoto muuttuu myös kirjaimellisesti kuivaksi. Toinen menetelmä on happamuuden säätäminen, sillä tuotteen happamuuden lisääminen itsessään karsii erilaisia bakteereita ja niiden kehittymistä, ja siten vain harvat bakteerit pystyvät lisääntymään happamissa olosuhteissa. Tällaisessa säilyttämisessä maku tosin muuttuu myös happamaksi. Kyseisiä tuotteita ovat esimerkiksi suolakurkut ja erilaiset maitotuotteet kuten piimä. Kolmas yleisesti tunnettu luonnollinen säilytysmenetelmä onkin jo aikaisemmin mainittu vakuumipakkaaminen.

Mitä vakuumipakkaus sitten itsessään on?

Vakuumipakkauksissa poistamalla ilma pakkauksen sisältä, valitsemalla oikea pintainen pakkausmateriaali sekä itse tuotteen koostumuksen säätely parantavat itsessään paljon tuotteen säilyvyyttä, muuttamalla kuitenkaan juurikaan sen makua tai muita ominaisuuksua. Vakumoinnin voi tehdä vakuumipakkauskoneella. Tällainen pakkaus ei sisällä ollenkaan tai hyvin vähän ilmaa ja happea, joka siten itsessään estää happea tarvitsevien mikrobien lisääntymistä. Pakkauksessa ei itsessään ole siis tyhjää tilaa vaan ympäröivä kalvo muotoilee pakattua tuottetta sen ulkomuotojen mukaan. Verrattuna tavalliseen suojakaasupakkauksiin, ei tällaisessa prosessissa syötetä ollenkaan suojakaasua pakkaukseen, joka mahdollistaa muun muassa, että itse laitteistot mahtuvat pienempään tilaan sekä loppujen lopuksi myös tuotteet menevät hyvin tiiviisti pakettiin, ja eivät vie esimerkiksi kaupan hyllyllä paljoa tilaa. Vakuumipakkauskone ei toki sovi kaiken tyylisten elintarvikkeiden pakkaamiseen, sillä osa tuotteista tarvitsee happea säilyäkseen. Esimerkiksi kasvikset ja hedelmät tuoreena menevät pilalle, mikäli happea ei ole ympäristössä tarpeeksi. 

Lisää vakuumipakkaamisesta voit lukea esimerkiksi täältä: Multivac

• tag: • 333 sanat

minusta

Tuotteiden ja niiden pakkausten suunnittelu Kaupassa käydessään voi huomata miten tuotteiden kirjo on laaja, ja se miten paljon eroja on tuotteiden ulkonäön välillä on. Monesti tulee kaupassa varmasti miettineeksi, miksi minkäkin tuotteen valitsee. Onko se mitä paketissa lukee, vai kenties väri. Joillekkin taas tuote- tai merkkiuskollisuus on se juttu, eikä tällöin muita asioita tule edes punnittua tuotetta valitessa. Tässä blogissa tarkkaillaan näitä asioita, ja katsotaan mihin tuotesuunnittelussa sekä varsinkin tuotepakettien suunnittelussa kiinnitetään huomiota. Käydään läpi muun muassa miten värit, teksit, muodot, materiaalit, logot vaikuttavat siihen valitseeko ostaja tuotteen vai ei. Myös tutustutaan siihen millaisia käytännön esimerkkejä aiheesta on arjessa. Toivottavasti viihdyt kirjoituksien parissa ja ehkä teet havaintoja myös omista kulutustottumuksistasi!

Haku