Muovituotteiden suunnittelu vaatii paljon asiantuntemusta

2 minuutit Julkaistu:


Muovituotteet ovat läsnä jokapäiväisessä elämässämme muun muassa rakennuksissa, pakkauksissa sekä monissa arjessa käyttämissämme tuotteissa, kuten elektroniikassa, autoissa ja leluissa sekä terveydenhuollon ja kotitalouksien hyödykkeissä. Muovit valmistetaan polymeereistä ja niihin lisättävistä lisäaineista. Polymeerejä valmistetaan usein öljyn jalostusprosessissa erotelluista molekyyleistä, mutta muovia voi myös valmistaa luonnon raaka-aineista, kuten viljasta, maissista, puusta, maidosta, katkarapujenkuorista, sokerista sekä erilaisista öljyistä ja rasvoista kuten esimerkiksi rypsiöljystä. Muovi on arvokas ja tarpeellinen raaka-aine ja yllättäen myös ekologinen, koska se vähentää huomattavasti ruokahävikkiä. Muovi on tarpeellinen materiaali, joka muuttuu ongelmaksi silloin, jos sitä kulutetaan tuhlailevasti tai se päätyy luontoon uusiokäytön sijaan. Erilaisia muovimateriaaleja ja niiden seoksia on tarjolla paljon erilaisia ja niistä valitaan oikea materiaali käyttökohteen mukaan. Muovin ominaisuudet kuten keveys, korroosion kesto ja joustavuus, mutta myös kovuus ja kestävyys tekevät siitä erittäin monipuolisen ja monessa kohteessa lähes korvaamattoman materiaalin.

Muovituotteiden suunnittelu ja valmistusmenetelmät

Muovituotteiden suunnittelussa, kuten muidenkin tuotteiden suunnittelussa, materiaalin tunteminen on olennainen osa ammattitaitoa. Muovituotteiden suunnittelijan täytyy tuntea erilaiset muovituotetyypit ja niiden valmistamiseen käytettävät raaka-aineet, puolivalmisteet ja työvälineet. Suunnittelijan tulee myös tietää, minkälaiseen käyttöön erilaiset muovit sopivat ja myös omata käsitys erilaisista muovimateriaaleista ja niiden työstötavoista. Suunnittelijan työhön kuuluu monipuolisia tehtäviä, jotka voivat olla esimerkiksi tuotteen mielikuvan ja ulkonäön suunnittelua tai laitteen rakenteen sekä yksittäisten osien sekä mekaniikan suunnittelua, mallinnusta ja myös esimerkiksi tuotannon aikaisten ongelmien ratkomista. Tuotteiden suunnittelua määrittävät ja rajoittavat usein myös viranomaismääräykset ja standardit, jotka täytyy ottaa suunnittelussa ja valmistuksessa huomioon.

Muovituotteiden suunnittelupalvelu valitsee oikean materiaalin ja valmistusmenetelmän

Muovituotteita voidaan valmistaa useilla valmistusmenetelmillä, joita on muun muassa ekstruusio, puhalluskalvoekstruusio, ruiskuvalu, kalanterointi, rotaatiovalu, puhallusmuovaus, tyhjiömuovaus/lämpömuovaus, 3-D tulostus. Muovituotteita voi myös valmistaa lastuamalla tavallisilla puu- ja metallintyöstökoneilla muun muassa jyrsimällä, sahaamalla, laser- ja vesisuihkuleikkauksella, höyläämällä. Muovilevystä valmistetaan tuotteita myös syvävedolla ja tyhjiölämpömuovauksella. Tuotteesta riippuen valitaan oikea valmistusmenetelmä sekä siihen sopiva raaka-aine. Muovilaadut poikkeavat toisistaan ominaisuuksiltaan ja valmistusmenetelmän ja raaka-aineen valintaan vaikuttavat myös käytön ja käyttöympäristön asettamat vaatimukset. Muovituotteiden suunnittelupalvelu on asiantuntija palvelu, jossa erilaiset muovimateriaalit ja niiden käyttötarkoitus tunnetaan erinomaisesti.

Lisätietoa muovituotteiden suunnittelupalveluista voit lukea esimerkiksi Artekno Oy sivuilta.

• tag: • 323 sanat

minusta

Tuotteiden ja niiden pakkausten suunnittelu Kaupassa käydessään voi huomata miten tuotteiden kirjo on laaja, ja se miten paljon eroja on tuotteiden ulkonäön välillä on. Monesti tulee kaupassa varmasti miettineeksi, miksi minkäkin tuotteen valitsee. Onko se mitä paketissa lukee, vai kenties väri. Joillekkin taas tuote- tai merkkiuskollisuus on se juttu, eikä tällöin muita asioita tule edes punnittua tuotetta valitessa. Tässä blogissa tarkkaillaan näitä asioita, ja katsotaan mihin tuotesuunnittelussa sekä varsinkin tuotepakettien suunnittelussa kiinnitetään huomiota. Käydään läpi muun muassa miten värit, teksit, muodot, materiaalit, logot vaikuttavat siihen valitseeko ostaja tuotteen vai ei. Myös tutustutaan siihen millaisia käytännön esimerkkejä aiheesta on arjessa. Toivottavasti viihdyt kirjoituksien parissa ja ehkä teet havaintoja myös omista kulutustottumuksistasi!

Haku